Om världens snabbaste tåg

Om världens snabbaste tåg

Snabba tåg finns det gott om runtom i världen, men om du tycker att till exempel Sveriges X2000 på cirka 200 kilometer i timmen är snabbt har du inte åkt med några av världens snabbaste tåg, där det allra snabbaste kan komma upp i en hastighet på drygt 430 kilometer i timmen. De snabbaste tågen i världen finns i olika länder och på olika kontinenter. Här nedan presenteras de, i dagsläget, tio snabbaste tågen och vi börjar med plats tio till och med tre.

På tionde plats hittar vi THSR 700T i Taiwan, följt av niondeplatsens ETR 500 Frecciarossa i Italien. På plats åtta återfinns det franska tåget SNCF TGV Duplex och plats sju består också av ett franskt tåg, nämligen Alstom Euroduplex. E5 Series Shinkansen Hayabusa i Japan ligger på sjätte plats. Den femte platsen går till Talgo 350 i Spanien och plats fyra tilldelas Siemens Velaro E/AVS 103, som också det är ett spanskt tåg. AGV Italo från Italien hamnar på en tredje plats på listan över de snabbaste tågen 2019.

Plats 2: Harmony CRH 380A i Kina

Harmony CRH 380A i Kina är i dagsläget världens näst snabbaste tåg. Tåget kan gå i nästan 380 kilometer i timmen, men under tidiga tester med tåget kom det upp i en hastighet på över 415 kilometer i timmen. Under 2010 började tåget köra resenärer mellan Shangai och Nanjing i Kina. Harmony CRH 380A tillverkas av CSR Qingdao Sifang Locomotive och Rolling Stock company och har en unik design. 494 personer kan färdas med tåget åt gången och en hel vagn består av mat och dryck som passagerare kan köpa.

Plats 1: Shanghai Maglev i Kina

Världens allra snabbaste tåg finns i Kina, närmare bestämt i den stora staden Shanghai. Som snabbast kan det här maglev-tåget, som heter Shanghai Maglev, nästan gå i svindlande 431 kilometer i timmen. Vi pratar dock inte om ett så nytt, snyggt eller ens särskilt dyrt tåg (som du kanske kan tro). Tåget sattes nämligen i bruk redan år 2004. Resan med tåget går från Shanghai’s Pudong internationella flygplats till Long Yang metrostation i utkanten av Shanghai. Resan på cirka 3,5 mil tar bara drygt sju minuter.