Topptåg runt om i världen

Topptåg runt om i världen

Om man pratar om legendariska tåg och tågresor är det två namn som ofta dyker upp – den Transsibiriska järnvägen och Orientexpressen. Båda har ett skimmer av myter runt sig. Den transsibiriska järnvägen är den längsta järnvägen i världen med sina 9 300 kilometer. En resa från Moskva till Vladivostok tar sju dagar om man inte stannar längs vägen. Du reser då genom sju tidszoner och vill du resa extra lyxigt är den Gyllene örnen att rekommendera. Den andra mytomspunna järnvägsresan är Orientexpressen. Det har gjorts åtskilliga filmer på tåget som tar dig från London till Venedig via Frankrike och Schweiz.

Resan tar två dagar med en övernattning i en lyxig sovkupé där du sover på broderade lakan. Vagnarna är original Pullmanvagnar från 1920- och 1930-talet som är renoverade till nyskick. The Royal Scotsman är troligen det minst kända av lyxtågen i Europa. Resan utgår från Edinburgh under stora festligheter med ljudande säckpipor. Resan med The Royal Scotsman varar från i sju dagar och tåget stannar till vid kända slott där du blir guidad runt samt vid whiskeydestillerier för provsmakning. Tåget är mycket exklusivt och rymmer bara 36 passagerare som sover i rymliga State Cabins och serveras förstklassig mat i två restaurangvagnar.

Indien och Australien

När inte enbart resan är målet utan du vill se och uppleva lite mer än storslagen natur kanske en resa med Maharajaexpressen genom Indien kan vara något. Tåget tar bara 88 passagerare ombord och resan finns i två varianter, 4 eller 8 nätter i underbar lyx. Tåget gör flera stopp, bland annat bland annat vid Varanasi, Goa och Taj Mahal. I Australien finns The Ghan som åker mellan Darwin och Adelaide. Resan tar fyra dygn och bjuder på många spännande stopp för dig som vill utforska omgivningen. Maten som serveras ombord har lokal anknytning, bland annat kan du äta känguru i restaurangvagnen.

Övriga världen

Det finns ännu en Orientexpress – en som verkligen går i Orienten. Den från London stannar ju i Venedig och inte längre i Istanbul. Det är Eastern & Oriental Express som går från Bangkok i Thailand, genom Malaysia ner till Singapore. Resan går över bergskedjor, genom regnskog och längs den vackra kusten. Tåget har 22 luftkonditionerade vagnar, tre av dessa är restaurangvagnar och en är en utsiktsvagn. Kupéerna är kombinerade sov- och sittkupéer och alla har toalett och dusch. Tåget gör uppehåll vid den omtalade floden Kwai och och vid ön Penang. En resa präglad av exotism, komfort, klass och kvalitet.