Var och hur får man billigaste tågbiljetter?

Var och hur får man billigaste tågbiljetter?

Då det pratas om tågbiljetter är det främst SJ du tänker på, men det finns faktiskt flera tågbolag som trafikerar de tre storstäderna. Även i andra delar av landet kör andra bolag järnvägstrafik. De konkurrerar med priset så det kan vara en god idé att söka på nätet innan du köper din biljett. SJ är fortfarande störst och de har sedan några år ett system där de släpper sina biljetter fyra till fem gånger om året. Det är just vid biljettsläppen de billigaste biljetterna finns.

Vi kan även säga att tågbiljetterna generellt blir dyrare ju närmare avresan du kommer. En tumregel är att biljetterna är som billigast 90 dagar före avresa. SJ, och även andra tågoperatörer, ger rabatter på olika sätt. SJ lämnar rabatt på biljetterna för studerande och ungdomar under 26 år. Även pensionärer får rabatt. Är du med i någon kundklubb som ger dig rabatt på tågresor? Kolla gärna upp det. Till din hjälp att hitta billiga biljetter har SJ en smart och enkel lågpriskalender på sin sajt SJ.se, där hittar du billiga avgångar.

Res på udda tider

Det är alltid billigare att boka tågbiljetter på nätet än via telefon. Känner du inget behov av telefonsupport ska du boka över internet. Om du inte är bunden av att åka eller komma fram en viss tid ska du välja att åka då inte så många andra är ute och reser. Undvik weekendresenärerna som åker efter jobbet på fredagen och på söndag kväll. Undvik även affärsresenärerna som reser på fredag eftermiddag och måndag morgon. Följer du dessa råd ökar dina chanser att hitta lite billigare biljetter.

Leta på annonsmarknader på nätet

Det kanske konstigaste sättet att köpa tågbiljetter, men troligen den metod som ger det lägsta priset är att köpa biljetter på någon av internets annonsmarknader. Här finns Blocket och AllaAnnonser och där finns det ett stort utbud av biljetter. SJ tar ut en avgift för ombokningsbara biljetter så därför köper inte så många dessa biljetter. Upptäcker de senare att de inte kan åka säljer de biljetterna över internet. Biljetterna är ju inte personliga och här har du en chans att pruta. Du kan även leta på auktionssajten Tradera och lägga ett bud.